ΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΦΛΕΒΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Οι φλέβες είναι τα αγγεία με τα οποία το αίμα επιστρέφει στην καρδιά. Στα πόδια υπάρχουν δυο συστήματα φλεβών: το επιπολής φλεβικό σύστημα, στο οποίο οι φλέβες βρίσκονται στην εξωτερική επιφάνεια κοντά στο δέρμα του άκρου, και στο εν τω βάθει φλεβικό σύστημα, δηλαδή στις φλέβες που βρίσκονται στο εσωτερικό μέσα στο βάθος των ιστών του άκρου.

Το τοίχωμα των φλεβών υποχωρεί εύκολα στις πιέσεις, ενώ το αίμα κινείται με χαμηλή πίεση και μάλιστα ενάντια στη βαρύτητα. Έτσι η επιστροφή του αίματος στην καρδιά επιταχύνεται με τους παρακάτω δυο μηχανισμούς:

- τη μυϊκή αντλία των μυών του άκρου και

- τις βαλβίδες των φλεβών.

Καθώς περπατάμε οι κινήσεις των μυών του άκρου προωθούν το αίμα προς τα πάνω με τις βαλβίδες να είναι ανοιχτές για το λόγο αυτό. Οι βαλβίδες όμως κλείνουν και δεν επιτρέπουν  το αίμα να γυρίζει πίσω.

 

ΚΙΡΣΟΙ ΤΩΝ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ

Το φλεβικό σύστημα που βρίσκεται στην επιφάνεια των άκρων και ιδιαίτερα των ποδιών έχει μικρή υποστηρικτική βοήθεια από το δέρμα. Όταν οι βαλβίδες καταστραφούν ή απουσιάζουν τότε το αίμα ρέει προς τα κάτω. Αυτό  προκαλεί την επιμήκυνση και την διαπλάτυνση των φλεβών, με αποτέλεσμα να φαίνονται εντονότερα κάτω από το δέρμα, να προεξέχουν και να έχουν οφιοειδή πορεία. Τα πιο συχνά συμπτώματα της πάθησης των κιρσών είναι :

-         φαγούρα και πόνος ιδιαίτερα μετά από ορθοστασία

-         πρήξιμο

-         αλλοιώσεις στην φυσιολογική χροιά του δέρματος.

Η θεραπεία των κιρσοειδών φλεβών εξαρτάται από τη φύση και την έκταση του προβλήματος. Ο γιατρός σας θα διαλέξει για σας την πιο σωστή λύση. Παρατεταμένη ορθοστασία πρέπει να αποφεύγεται. Βάζοντας τα πόδια ψηλά, σε ανάρροπη θέση, πάνω από το επίπεδο της καρδιάς, είναι δυνατό να προσφέρετε κάποια βοήθεια. Η εφαρμογή ελαστικής κάλτσας μετριάζει το οίδημα και τα συμπτώματα.

Η χειρουργική θεραπεία των κιρσών δεν απαιτεί πλέον της μιας μέρας νοσηλείας στο νοσοκομείο. Η αναισθησία μπορεί να είναι γενική ή περιοχική  (επισκληρίδιος) και συνήθως περιλαμβάνει την ολική ή μερική αφαίρεση της μείζονος ή ελάσσονος σαφηνούς φλέβας και την εξαίρεση πλαγίων δευτερευόντων κλάδων. Η κινητοποίηση του ασθενούς γίνεται την ίδια μέρα και η επάνοδος στην εργασία είναι γρήγορη.  

 

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

  • Χειρουργική επέμβαση ή τραύμα
  • Παρατεταμένη κινητοποίηση
  • Εγκυμοσύνη
  • Παχυσαρκία
  • Αλλαγές στο αίμα
  • Προηγηθείσα φλεβική Φρόμβωση (Ιστορικό)
  • Κάπνισμα και χρήση αντισυλληπτικών φαρμάκων

 

ΟΔΗΓΙΕΣ- ΘΕΡΑΠΕΙΑ         

 -    Αποφυγή στενών ρούχων

-    Αποφυγή ορθοστασίας και παρατεταμένης καθιστικής ζωής

-    Χρήση κατάλληλων υποδημάτων

-    Ανάπαυση με τα πόδια σε ανάρροπη θέση

-     Χρήση ελαστικών καλτσών

-     Χρήση φλεβοτονικών φαρμάκων

 

 
 
 
Monday the 1st. Design: Hostgator Coupon.