Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ

 

Το αρτηριακό αίμα ξεκινά από την καρδιά, διαμέσου της αορτής φθάνει στις καρωτίδες που βρίσκονται σε κάθε πλευρά του λαιμού και διοχετεύεται έτσι στον εγκέφαλο. Η καρωτίδα χωρίζεται σε δυο κλάδους, την έσω και την έξω. Η έξω καρωτίδα τροφοδοτεί με αίμα το πρόσωπο, ενώ η έσω καρωτίδα τροφοδοτεί με αίμα τον εγκέφαλο.   

ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ (ΑΕΕ)

Το αγγειακό εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) είναι το αποτέλεσμα της διακοπής της παροχής αίματος στον εγκέφαλο. Τρεις είναι οι βασικοί τύποι των εγκεφαλικών επεισοδίων : Toαιμορραγικό, το εμβολικό και το Θρομβωτικό.

·        Αιμορραγικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν μια αρτηρία στον εγκέφαλο «σπάει», οπότε και η φυσιολογική ροή του αίματος διακόπτεται.

·        Εμβολικό αγγειακό εγκεφαλικό  επεισόδιο συμβαίνει όταν ένα μικρό κομμάτι πήγματος (θρόμβου) ή ένα τμήμα λίπους ξεκολλήσει από κάποιο σημείο μιας αθηροσκληρωτικής αρτηρίας, επιπλεύσει στο αίμα και φθάσει  στο πιο στενό σημείο της αρτηρίας. Εκεί αναγκαστικά σταματά γιατί δεν χωρά να περάσει, αποφράσσει τον αυλό της αρτηρίας και διακόπτει την ομαλή ροή του αίματος.

·        Θρομβωτικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν αθροιστεί αθηροσκληρωτικό υλικό κατά μήκος του τοιχώματος της αρτηρίας. Αν η αθηροσκληρωτική πλάκα στενέψει ή αποφράξει εντελώς την αρτηρία η παροχή του αίματος στον εγκέφαλο μειώνεται. 

 

 

                    ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ-  ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

·        Μούδιασμα ή αδυναμία μιας πλευράς του σώματος που αφορά το πρόσωπο, το χέρι ή το πόδι, δεξιά ή αριστερά

·      Προσωρινή απώλεια της όρασης από το ένα μάτι

·      Πέσιμο χωρίς λόγο και αιτία

·      Απώλεια ισορροπίας ή τρίκλισμα

·      Θαμπάδα ή διπλωπία με αποκατάσταση της όρασης σε σύντομο χρονικό διάστημα

·      Δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση του προφορικού ή του γραπτού λόγου

·      Απώλεια μνήμης. Σύντομες χρονικές στιγμές που δεν μπορείς να ξαναθυμηθείς

 

                ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΑΕΕ

·        Οικογενειακό ιστορικό αγγειακής πάθησης

·       Αυξημένη αρτηριακή πίεση

·       Καρδιακή πάθηση

·       Αύξηση τιμής χοληστερόλης

·       Κάπνισμα

 

                                 ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΕΕ

·       Υγιεινή διατροφή: η μείωση της χοληστερόλης και των κορεσμένων λιπών, καθώς και η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους σώματος μπορεί να μειώσουν τους προδιαθεσικούς παράγοντες

·       Κάπνισμα: η αγγειοσύσπαση που συμβαίνει με το κάπνισμα, μειώνει τη ροή του αίματος. Καλό είναι να γίνεται κάθε προσπάθεια για τη διακοπή του καπνίσματος.

·       Γυμναστική εξάσκηση: οι γυμναστικές ασκήσεις είναι γνωστό ότι βελτιώνουν την παράπλευρη κυκλοφορία. Είναι σημαντικό να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα και να αρχίσετε ένα πρόγραμμα φυσικών ασκήσεων καθοδηγούμενοι από το γιατρό

·       Υπέρταση και διαβήτης: επιβάλλεται συχνός έλεγχος και σταθερότητα στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου του αίματος

 

                          ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΕΕ

·        Triplex καρωτίδων και σπονδυλικών αρτηριών

·        Αξονική τομογραφία – αγγειογραφία (CTA)

·        Μαγνητική αγγειογραφία (MRA)

·        Ψηφιακή αγγειογραφία (DSA)

 

       ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Με την  εξέλιξη της Αγγειοχειρουργικής υπάρχει η εντύπωση ότι η συντηρητική θεραπεία χάνει την ισχύ της και ότι η χειρουργική έχει την πιθανότητα να την αντικαταστήσει. Παρόλο που αυτό δεν είναι εντελώς αληθινό,  παθήσεις των αγγείων του εγκεφάλου μπορούν να αντιμετωπισθούν συντηρητικά.

Στη συντηρητική θεραπεία χρησιμοποιούνται αντιθρομβωτικά (ασπιρίνη, κλοπιδογρέλη) , υπολιπιδαιμικά (στατίνες, φιμπράτες) καθώς και αιμορρεολογικά φαρμακευτικά σκευάσματα. Με την ελαχιστοποίηση των παραγόντων  κινδύνου η εξέλιξη της ασθένειας μπορεί να επιβραδυνθεί, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ασθενών που θα χρειαστούν χειρουργική επέμβαση.

Η ενδαρτηρεκτομή της καρωτίδας είναι η χειρουργική θεραπεία εκλογής, ενώ σε επιλεγμένους με αυστηρά κριτήρια ασθενείς μπορεί να διενεργηθεί αγγειοπλαστική με την ενδαγγειακή μέθοδο και τοποθέτηση stent. Σπάνια – αν όχι ποτέ- μια τακτική  αντιμετώπισης μιας πάθησης είναι και η μοναδική. Ακόμα και μετά από μια αγγειοχειρουργική επέμβαση η αθηροσκλήρωση υπάρχει και απαιτείται συνεχής ιατρική φροντίδα.

Ο Αγγειοχειρουργός είναι ο αρμόδιος ιατρός για να αποφανθεί αν η συντηρητική, η εδαγγειακή ή η κλασική αγγειοχειρουργική είναι η σωστή θεραπευτική επιλογή προς όφελος του ασθενή.   

Monday the 1st. Design: Hostgator Coupon.